Tuesday, December 21, 2010

Empty Heart

Walla !
entri kali ini agak jiwang daripada biasa..saje je nak menjiwangkan diri ini..ha ha ha..berdasarkan kepada tajuk di atas (ceh..nerd gile) ia melibatkan soal hati (heart)..lau da kaitan nya hati,mesti la orang akan kaitkan dengan cinta..WTF..he he he..bak kata org tua2 la kn..x kenal maka x chenta..ye ke? sejauh mana kata2 pepatah itu benar sebenar benarnya..hanya org yang mengalaminya saja yang tawu..


Aku juga seperti manusia laen yang penah mengalami kejiwang jiwangan ini..hampes..tp now,its empty..nothing mean for me..juz berserah saje..ha ha ha..x dinafikan once xd someone dalam hidup kite,kite akan rase sunyi,kesepian,kekosongan,kekeliruan,dan macam2 lagi ke lar..tp bagi aku,tu sume da di tentukan..cume lambat cepat je..sesape yang dah dapat dulu,bagusla..yang belum dapat tu (mcm aku ni ha) bersabar la wahai manusia manusia sekalian..pasti ada yang tebaek untuk diri kite ini..insyALLAH..hopefully


Sebenarnya,cinta ni macam macam jenis..kite kne la tawu cinta kite tu part yang mane..disini aku mau share sikit jenis jenis cinta..korang leh la tentu kan korang ngan gf/bf korang tergolong dalam golongan cinta yang mane..cekedout !



1. CINTA PERTAMA 

Kadang-kadang boleh berubah seiring dgn waktu. SO, 
pandai2la bagaimana merawatnye supaya cinta pertama 
tetap segar..first love never dies..yang pertama belum 
tentu yg terbaik..tetapi yang terakhir biasanya yg 
terbaik.. 

2. CINTA PEMBIMBING 
Hmm..yg ni biasanye dialami oleh sebahagian besar 
wanita. Kebanyakan drp kita ingin mendapatkan pasangan 
yg blh memberi pengetahuan tentang segalanya. Pasangan 
yg juga blh menjadi ‘guru’, seorang yg blh kita 
jadikan idola dan yg dpt menolong mengembangkan bakat 
@ diri kita. 

3. CINTA MENGGODA 
Seseorang yg terlalu mencintai kekasihnya, walaupun telah 
ditinggalkan pergi tetap yakin bahawa si dia tetap 
akan kembali kepadanya. 

4. CINTA BERBEZA STATUS 
Hal ini tak jadi masalah andainya kedua2 belah pihak 
aman bahagia. Tapi perbezaan status social yg terlalu 
jauh kadangkala blh membuat salah satu pihak 
merana…bila ikatan emosi di antara keduanya kurang 
kuat…mcm kisah cinta Kassim Selamat peniup saksofon 
dgn Sabariah anak Nyonya Mansor tu la… 

5. CINTA 3 SEGI 
Tak kurang juga ada wanita yg tertarik kpd lelaki yg 
dah ‘terikat’ atau sebaliknya ada wanita yg gemar main 
cinta walaupun dah terikat. Dalam hal ini, ‘terikat’ 
itu telah menimbulkan cabaran dan dugaan yg cukup 
sukar ditepis. 

6. CINTA SI PENYELAMAT 
Ini kisah cinta apb kita selalu menolong si dia setiap 
waktu, setiap masa. Si dia menganggap bantuan kita 
ikhlas, sedangkan kita pula menunggu balasannya..so, 
berikanlah cinta yg tulus kpdnya..Think positive! 

7. CINTA DAN USAHA 
Cinta itu perlukan usaha jugak..mana boleh kita duduk 
dalam rumah menunggu saja org masuk meminang..usaha 
kene ada juga. Oleh itu..berusahalah kita utk 
mendapatkan cinta yg kita inginkan.


Apa yang pasti…cinta yang Agung itulah yang kekal abadi…kasih manusia sering bermusim…sayang manusia tiada abadi…Kasih Tuhan tiada bertepi... sayang Tuhan janjiNya pasti..
:credit to Are Tan


Thursday, December 16, 2010

Mari Goyang Goyang

No komen bout diz video..
but very layan la...
jom...goyang goyang
goyang sampai peningggg


Tuesday, December 14, 2010

Serangga Pilihan

Tetibe aku teringat akan video ini..
yg membuat kan aku dan kawanku y bername Faezah Jimat ketawe sehingge berlinangan air mata..
mybe ramai da tawu sal video ni
tp aku nk gak wat entri sal Serangga Pilihan..
ha ha ha ha
Sila pilih serangga pilihan Anda !


Mencari Cartridge Canon No 41

Time time cenggini la cartridge aku wat masalah
hangen tol...
da la nk beli bukan kemaen mahal lg..
da leh beli printer baru..
aku nk cari cartridge yg murah..
tp susah la area umh aku ni..
jual sume mahal sgt...



Mahal la y kaler punye..
ase aku beli kt KB Mall tuk yg kaler itam murah je..
dalam RM60..
Smlm aku soh adek aku survey kt Tesco Extra,dlm RM 85.20..
mahal woo.
Td adek aku y lg sorg survey kt bandar dlm harge RM 100++
lg mahal...
mangkok tol la..
huuuuu
nmpk nye sok aku kne g survey sendiri kt Kipmart, pusat bandar n laen2 tmpt



sesape y bermurah hati,leh la belikan tuk aku..
gyahahahahah
tp ade ke org nk beli kn tuk aku?
I guess no one..
huahuahuahua~~~~~

Sunday, December 12, 2010

Bulat & Manje

Harini aku mls nk tayep pape..
juz post 2 video about my lovely pet
Bulat n Manje
mereka ini sgt di syangi di dlm keluarge aku..
mak aku pon da anggap mereka ini seperti anak beliau..
haih..
x kesah la tu kan..
but aku mmg very2 sayang giler kt pet2 aku...lau mereka tade..cmne erk?
huuuu~~~
enjoy the clip..

video
Ini name dia Manje.(maap la,sore mak aku termasok lak dlm clip ni)

video
Ini pulak name dia Bulat. (my peberet cats..aku syg dia ni lebey dari Manje.sori Manje ek)

So...
ni je la yg mampu aku post tuk entry kali ni...sbb aku mls gile
gyahahahahah~~~~

Friday, December 10, 2010

Kelebihan Berpuasa 9 & 10 Muharram

Hadith-hadith tentang puasa hari ‘Asyura (10 Muharram)
Ibn ‘Abbas meriwayatkan yang bermaksud: “Apabila Nabi SAW datang ke Madinah, Baginda melihat orang-orang Yahudi berpuasa pada hari ‘Asyura, lalu Baginda bertanya: "Apakah ini?". Mereka menjawab: “Hari ini adalah hari yang baik di mana Allah telah menyelamatkan padanya Nabi Musa dan Bani Israil daripada musuh mereka, maka Musa pun berpuasa”. Lalu Baginda SAW bersabda: "Aku lebih berhak dengan Musa daripada kamu," maka Baginda pun berpuasa dan menyuruh orang ramai supaya berpuasa”. (Riwayat al-Bukhari)

A’isyah r.a berkata (maksudnya): “Rasulullah SAW telah mengarahkan supaya berpuasa pada hari A’syura, dan apabila telah difardhukan puasa Ramadhan, maka sesiapa yang hendak berpuasa (hari A’syura) maka dia boleh berpuasa, dan sesiapa yang hendak berbuka maka dia boleh berbuka (tidak berpuasa)”. (Riwayat al-Bukhari & Muslim).

Daripada ‘Aisyah r.a berkata yang bermaksud: “Orang-orang Quraish di zaman jahiliyah berpuasa pada hari ‘Asyura, dan Rasulullah SAW juga berpuasa pada hari A’syura. Maka apabila Baginda datang ke Madinah, Baginda berpuasa pada hari itu dan menyuruh orang ramai berpuasa. Apabila difardhukan kewajipan puasa Ramadhan, ditinggalkan puasa pada hari ‘Asyura lalu Baginda bersabda: "Sesiapa yang mahu, maka dia boleh berpuasa, dan sesiapa yang tidak mahu berpuasa, maka dia boleh tinggalkannya". (Riwayat al-Bukhari & Muslim)

Inilah beberapa contoh hadith sahih yang menyebut tentang puasa pada hari ‘Asyura. Daripada hadith-hadith ini dapat difahami bahawa puasa pada hari ‘Asyura merupakan suatu perkara yang wajib sebelum daripada difardhukan puasa Ramadhan. Apabila difardhukan puasa Ramadhan pada tahun ke-2 Hijrah, maka kewajipan ini telah gugur. Namun ianya tetap digalakkan dan merupakan salah satu daripada sunnah yang sangat dituntut. Inilah antara kesimpulan yang disebut oleh al-Imam Ibn Hajar al-‘Asqalani (wafat 852H) dan al-Imam Muslim (wafat 676H) ketika menghuraikan hadith-hadith tentang puasa ‘Asyura ini.
(Rujuk Fath al-Bari, Kitab al-Saum, Bab Siyam Yaum ‘Asyura, 4/309, dan al-Minhaj Syarh Sahih Muslim, Bab Saum Yaum ‘Asyura’ 4/245).

Fadhilat Puasa Hari ‘Asyura
Sesungguhnya kelebihan yang dijanjikan oleh Rasulullah SAW bagi sesiapa yang mengamalkan puasa sunat ini amatlah besar. Antaranya ialah apa yang diriwayatkan oleh Qatadah (maksudnya): “Bahawasanya Rasulullah SAW ditanya tentang puasa hari ‘Asyura, lalu Baginda SAW menjawab: "Ia menghapuskan dosa setahun yang lalu". (Hadis sahih riwayat Imam al-Tirmizi).

Dalam riwayat yang lain pula disebutkan bagaimana Rasulullah SAW begitu mengambil berat dan memberi keutamaan kepada amalan puasa pada hari ‘Asyura ini. Hal ini sebagaimana yang disebut oleh Ibn Abbas bahawa beliau pernah ditanya tentang puasa pada hari ‘Asyura ini, lalu beliau berkata: “Aku tidak pernah ketahui bahawa Rasulullah SAW berpuasa sehari kerana mencari kelebihannya di atas hari-hari yang lain kecuali pada hari ini, dan Baginda tidak berpuasa sebulan kerana mencari kelebihan ke atas bulan-bulan yang lain kecuali bulan ini, iaitu: Ramadhan”. (Riwayat Imam Muslim)

Puasa Tasu’a (hari ke-9 Muharram)
Selain daripada berpuasa pada hari ‘Asyura ini, kita juga digalakkan untuk berpuasa pada hari sebelumnya iaitu hari ke-9 Muharram. Ini berdasarkan beberapa hadis sahih, antaranya ialah:

Daripada Ibn Abbas r.a berkata (maksudnya): “Ketika Rasulullah SAW berpuasa pada hari ‘Asyura, Baginda turut mengarahkan orang ramai supaya turut berpuasa. Lalu mereka berkata: Wahai Rasulullah! Sesungguhnya hari ini adalah hari yang dibesarkan oleh kaum Yahudi dan Nasrani. Lalu Rasulullah SAW bersabda lagi: "Sekiranya di tahun depan, jika diizinkan Allah, kita akan berpuasa pada hari ke-9". Ibn Abbas berkata: Tidak sempat munculnya tahun hadapan, Rasulullah SAW wafat terlebih dahulu.” (Riwayat Imam Muslim)

Daripada Ibn Abbas r.a berkata, bahawa Rasulullah SAW bersabda (maksudnya): "Sekiranya aku masih hidup hingga tahun hadapan, nescaya aku pasti akan berpuasa pada hari ke-9". (Riwayat Muslim).

Imam al-Nawawi (wafat 676H) dalam menghuraikan hadis-hadis ini telah menukilkan pendapat Imam al-Syafie dan ulamak di dalam mazhabnya, Imam Ahmad, Ishak dan yang lain-lain bahawa mereka semua ini berpendapat bahawa disunatkan berpuasa pada hari ke-9 dan hari ke-10, kerana Nabi SAW berpuasa pada hari ke-10 (‘Asyura) dan berniat untuk berpuasa pada hari ke-9 (tahun berikutnya). Imam al-Nawawi menyambung lagi: “Sebahagian ulamak berpendapat bahawa kemungkinan sebab digalakkan berpuasa pada hari ke-9 dengan hari ke-10 ialah supaya tidak menyamai dengan amalan kaum Yahudi yang hanya berpuasa pada hari ke-10”. (Rujuk: al-Minhaj syarh Sahih Muslim, Bab al-Siyam, ( Beirut : Dar al-Ma’rifah , cet.7, 2000), jil 4, hal. 254).

Justeru, marilah kita merebut peluang pada kesempatan bulan yang mulia ini untuk menambahkan amalan kita dengan berpuasa sunat. Renungilah saranan yang diberikan oleh Rasulullah SAW seperti mana yang diriwayatkan oleh Jundub bin Sufian bahawa Rasulullah SAW bersabda (maksudnya): "Sesungguhnya solat yang paling utama selepas solat fardhu ialah solat pada waktu tengah malam dan puasa yang paling utama selepas puasa Ramadhan ialah puasa di bulan Allah yang kamu panggilnya Muharram".
(Hadis riwayat Imam al-Nasa’ie dengan sanad yang sahih).

Wednesday, December 8, 2010

Restoran Yang Hampeh

Td aku g ngeteh bersame kiah di satu restoran baru di area Taman Rinting atas.
saje je ngeteh kt situ..
nk rase angin baru lak..
slalu noh lepak kt Samsi..
arini g tmpt laen lak..


Dak yg amek order pon dtg n bertanye "kak,mau minum ape?"
Aku : teh tarik satu !
Kiah : milo tarik satu !
Dak order : makan?
Kiah : fries ade?
Dak order : fries???? (buat2 kompius)
Kiah : kentang goreng..ala..yang kentang tu la...
Dak order : tade la kak..eh..jap2
(dak order tu teros masok dalam jumpe bos die dlm 3min cmtu die kuar balik n g kt meja kami)
Dak order : ade2..nak bape?
Kiah :1 set (die ingt cm kt kfc konon..bongok)
Kiah : 1 je...


pastu..simpai la order kt tmpt kami..
kami pon mkn2 la..
then kiah kate tmpt pegang gelas die berbau busuk
aku pon bongok g bau
ha ha ha 
mmg busuk..bau tgn dak order td..
sial !
aku pon kesat la gune tisu..


pastu kiah ajak blah sbb restoran tu x best
kiah pon panggil dak order tu ckp "KIRE"
bos die pon dtg siap bawak kalkulator
die ckp dlm nada jawe "KENTANG SAJA KN"
aku pon hangguk2 la..
guest??
RM 6.40
bapak mahal !!!!!
juz teh tarik,milo tarik n fries yg cam gampang sikit tu RM 6.40
teros aku ckp ni la 1st n laz aku mkn sini
bodo nye kedai !
da la kedai indon mahal lak cam gampang
siot r !


pasni aku xnk gi kedai ko
mahal nk mampos!
huh!
pasni kami nk try lak kedai laen..
seperti contoh Filal, D'Rinting, Kosen n dsb
wait for us............................

Tuesday, December 7, 2010

Sarang Buaya Pasir Gudang

Td aku ngan kiah g jenjalan mengisi mase cuti sempena 1 Muharram.
Guest what?kami g berjalan ke Sarang Buaya yg terletak kt Pasir Gudang..


Address Sarang Buaya


Tempat ni still baru lg..but da di open tuk public..
x byk kolam ade boye...
ade 3,4 kolam je..
disini aku titipkan sedikit pic boye yg sempat kami snap..





















































 ni sikit pic yg sempat di snap..
kang letak bebyk bosan lak..
ni aku letak sekali pic KIAH 'n' BOYE
gyahahahahahahaha


misti kiah rase 'HOT' mase ni




 for this entri today.....................













Monday, December 6, 2010

Muka Buku

Muka buku?? kate laen nye Facebook
ape ade pd fb tu?aku sendiri pon tak tawu sbb aku sendiri slalu no bukak fb..



dah selalu sangat aku on fb ni sampai da boring..ha ha ha
sampai dah tak tawu ape nak wat lagi dah dgn fb ni
balik balik mende yang same
komen komen kondem kondem like like
cam da xd mende laen


memang pon tak de mende laen
hu hu hu
lagi lagi lau komen antara kawan kawan sendiri
lagi cam hampeh
adesss

Sunday, December 5, 2010

Borink !!

entri kali ni aku nk menyampaikn hasrat diri aku y keboringan ni..
adess...
tade sape ke nk ajak aku kuar?
gile ba beng boring...


lg boring dgr kiah nyanyi
da la sore x sedap...
wa ka ka


sume jap lagi nk kuar..
adek aku y pompuan tu nk lepak dgn kwn2 die..
akk aku kuar g cc..
y laki tu mesti kuar gak nnti..
huuuuuuuuuuuuuuuurrrrrrrrrrrrrrrrggggggggggggggggggggg


bapak boring seh....

Kerja Is Work

Baru je dok umh sebulan 6 hari..tp bapak aku da bising soh carik keje..sikit2 kt tesco..sikit2 kt tesco..adess
bkn nye aku x carik..da carik,cume org x panggil
bkn nye apply arini sok da dpt keje..aiyo


membe aku da keje da..bile la pulak turn aku
huu~~~~~


very the tesyen lorh....


xpe2..rezeki tu ade..
cume lambat cepat je..
yer x?
heheheeee


smoge aku dpt berita gembire next week..
insyALLAH....

Ahlan Wasahlan To My New Blog

5/12/2010 terpublish nye blog baru aku nih..sebelom ni ade gak aku wat blog..tp udah luper paswed dong..tu y aku wat baru..dgn tujuan sesaje je nk corat coret..ha ha ha..actually aku ni bkn la seperti blogger2 len y rajen update blog dorang..aku tubuhkn blog ni pon sekadar suke suki jep..

erm.....
nk tulis ape lagik ek?

tade ape pon..
juz sape y baru lihat-lihat blog aku ni,follow la aku..ha ha ha
sesuke je ek nk soh org follow..
ade aku kesah?
xnk follow,lantak korg la...:D

papehal,welcome to my self..
welcome to the new blog site..(sayer org baru,harap tunjuk ajar)
harap maaf kirenye ade kekurangan pd post kali ni n akn dtg..

neway,korg leh betolkn ape y aku silap..
komen,kondem,kutuk,like,dislike,cemuh.puji,kutuk...sume dipersilekan..
heeeee....

apepon,kehidupan kte tetap kne teroskn even ia sesuatu y sedey o hepi
kedipan bintang akn menyinarkn kehidupan insan-insan y di gelar manusia ciptaan y Maha Esa ALLAH SWT..
smoge kte sume mendapat keberkatan n kerahmatan dari-Nya..insyALLAH..